Στολίζουμε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Θ/Κ «Αβέρωφ»

Αναφέρουμε συχνά στις αναρτήσεις μας ότι υπηρετούμε την Ορθόδοξη παράδοση στο χώρο της Ιερατικής ενδυμασίας, προτείνοντας παράλληλα «λυσεις» για την διακόσμηση ενός Ιερατικού Ναού (Αγίες Τράπεζες, προσκυνητάρια, κουρτίνες Ωραίας Πύλης κλπ).

  • e-amfia averof

Επιπρόσθετα μας δίδετε η ευκαιρία συχνά πυκνά, αναλαμβάνοντας τον διάκοσμο εκκλησιών να ερχόμαστε σε επαφή με ιστορικούς Ιερούς Ναούς, Μοναστήρια και θρησκευτικά μνημέια που μετράνε αιώνες ύπαρξης και κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Ελλάδος και του Χριστιανισμού παγκοσμίως.

e-amfia averof

Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε να μην δημοσιεύουμε αυτές τις δράσεις και τα αποτελέσματα τους αλλά υπάρχουν και φορές που αισθανόμαστε την ανάγκη να το πράξουμε καθώς η δραστηριότητα που ασκούμε μας δίνει την ευκαιρία πολλές φορές να «συνομιλούμε» με την ίδια την ιστορία.

Πρόσφατα μας δόθηκε η ευκαιρία να διακοσμήσουμε την Αγία Τράπεζα από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο ιστορικό θωρηκτό Αβέρωφ. (Πηγή Ρομφέα)

Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, διαβάσαμε ότι εντός του πλοίου, αν και δεν υπήρχε αρχικός σχεδιασμός, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες, όλοι με μια φωνή, ζήτησαν να διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος σε μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο ασφαλώς στον προστάτη Άγιο των ναυτικών, στον Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκοίας, τον θαυματουργό.Μετέτρεψαν την αποθήκη των πυρομαχικών σε ένα μικρό, αλλά πραγματικό εκκλησάκι, ένα παρεκκλήσι ωσάν και αυτά που συναντάμε σε μεγάλες ενορίες.

Μάλιστα δε, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, η Θεία Λειτουργία δεν εσταμάτησε εντός του παρεκκλησίου, καθώς υπήρχε εντός του πλοίου στρατιωτικός ιερέας και ιερουργούσε μεγάλες εορτές και Κυριακής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το εν λόγω πλοίο δεν εσυνάντησε ούτε μια ήττα σε μάχη στο χρονικό διάστημα των εχθροπραξιών, αλλά κατετρόπωσε όσους επιθετικά κινούνταν κατά της Ελλάδος.

Το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», όπως ονομάστηκε, το ανίκητο ελληνικό πλοίο εξύμνησε την Ελλάδα και μεγαλούργησε στο Αιγαίο κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Πηγή: (dogma.gr)

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Διοικητή και το προσωπικό του Θ/Κ Αβέρωφ που μας δώσανε την ευκαιρία να συνδράμουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στον στολισμό και στην εύρυθμη λειτουργικότητα όσον αφορά την τέλεση της Θείας Λειυργίας εντός του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Νικόλαος να σκεπάζει και να ευλογεί τον αγώνα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Ναυτοσύνης.

Σαράντης Πισπίλης

Marketing Manager

e-amfia.gr


Discover more from

Subscribe to get the latest posts to your email.